Zelfvoorzienend?

Frijlân is grotendeels off grid. We zijn niet aangesloten op elektra, gas en riolering. We hebben wel een wateraansluiting.
We slaan energie op m.b.v. (tweedehands) zonnepanelen in onze (tweedehands) accu’s.
We verwarmen onze tiny houses met een houtkachel en daar kunnen we ook op koken. De meesten van ons gebruiken echter ook gasflessen om op te koken.

Onze urine en faeces gaan we apart opvangen en worden samen met houtsnippers verwerkt in onze biomeiler, een groot compostvat van 6 meter doorsnee en 3 meter hoog. Door de compostering in de biomeiler, komt warmte vrij. Deze warmte wordt doorgegeven aan het water dat door tyleenbuizen in de biomeiler loopt. Hiermee wordt het douchewater en de cv in het werkatelier van de kleine schuur verwarmd. Urine en douchewater wordt rechtstreeks op de biomeiler gepompt. De compost wordt na 2 jaar op de tuin als bodemverbetering aangebracht. Om te voldoen aan de wettelijke verplichting met betrekking tot de bestrijding van legionella, wordt in de zomer het water bijverwarmd tot minimaal 60 graden met (tweedehands) zonnecollectoren en in de winter met een (tweedehands) CV-houtvergasser.

Frijlân wordt één groot eetbaar landschap, Veel groen staat in het teken van voedselvoorziening. Daar horen de ondersteunende planten en bomen bij. Onder het eetbaar landschap vallen ook de moestuin, een kruidentuin en kas. Hierdoor zal voldoende groente, fruit, noten en kruiden voorradig zijn voor alle gebruikers en bezoekers van Frijlân. Daarnaast zorgen we ook voor stukjes groen waar wij niet of nauwelijks komen, de zogenaamde zone 5 (term uit de permacultuur). In zone 5 hebben planten en dieren een ongestoorde plek om te gedijen.

 

 

Het huisje van bewoonster Anna
De inrichting van Anna haar huisje.
Het houten keukentje, gemaakt van resthout.