Ons bestuur is het morele kompas van de stichting. Zij zorgen dat we koershouden op een manier die goed is voor mens en aarde. In deze serie delen wij hun bijzondere verhalen.

Bestuurslid Agatha zit het liefst in haar prachtige tuin, de plek waar ze de vogeltjes hoort fluiten en de vlinders ziet vliegen. Hiernaast laat ze graag haar creativiteit de vrije loop met pottenbakken of verhalen schrijven. In haar leven zoekt ze de mogelijkheden buiten de gebaande paden, zo ook bij Stichting Permacultuur Friesland.

Obstakels overwinnen
Zelf ben ik al een hele poos betrokken bij de stichting. Irma Abeslkamp is hierin een enorme drijvende kracht. In het verleden zijn er behoorlijk wat obstakels overwonnen om te komen waar we nu staan, een volwassen stichting met een enorme potentie. Door Irma’s visie en drive zijn zaken voor elkaar gekregen die menig ander niet gelukt waren. Ik vindt het echt fantastisch hoe zij dat doet. Zelf geloof ik in de kracht van buiten de kaders te kijken, verandering ontstaat immers in onorthodoxe oplossingen. Anders durven kijken en anderen meenemen in deze gedachten zodat de verandering kan ontstaan.

Tot bloei komen
Als bestuursvoorzitter ben ik de achtervang van de bewoners die dagelijkse uitvoer van de stichting voor hun rekening nemen. In de afgelopen jaren betekende dit vooral dat ik Irma bij stond, zij heeft de stichting gebracht tot waar deze nu is. Ik enthousiasmeer en moedig mensen aan volgende stappen te nemen. Ik vind het belangrijk dat mensen kunnen bijdrage op een manier die bij ze past, in hun waarde te laten. Zo ontstaat er een systeem waarin mensen zich bekrachtigd voelen en het geheel tot bloei kan komen.

Soms werkt dat niet zoals je bedacht had. Dan blijken mensen bijvoorbeeld niet zo goed te passen als je had gehoopt, dat is ook oké. Mijn rol is dan om helderheid en openheid te bewerkstellingen. Door op die momenten met elkaar in gesprek te gaan kan je verder blijven gaan, anders stagneert de boel.

Als bestuurslid vind ik het belangrijk om te weten hoe het met de mensen gaat. Ik probeer te horen wat er speelt en te ontdekken hoe ik hen kan ondersteunen. Ook bewaak ik de grote lijnen, waar we als stichting naar toe gaan en de manier waarop we dat doen.

Diversiteit in natuur en mens
Het meest bijzondere aan de stichting vind ik dat er twee verschillende projecten staan, van offgrid wonen en leven met de natuur, tot aan opbouw van deze natuur. Er is een unieke plek in Nederland gecreëerd, waarin veel mogelijk is en geëxperimenteerd kan worden.  Verder is het een plek waarin mensen op hun eigen manier kunnen bijdragen. Hierdoor ontstaat creativiteit en verbinding, en komt men samen tot oplossingen die de stichting en wereld een stukje mooier maken. Niet alleen vieren we hier de diversiteit in de natuur, maar ook de diversiteit in de mens. En dat voel je.

Heb jij interesse voor een bestuursrol bij Stichting Permacultuur Friesland of zou je hier graag mee over willen weten? Mail ons via info   @   frijlan.nl

Scroll naar boven