In een serie portretten stellen wij graag de bewoners van Frijlân aan je voor. Deze bijzondere mensen wonen in hun eigen tiny houses. Samen vormen de bewoners het kloppende hart van de eco-community en dragen zij samen met vrijwilligers zorg voor de 2.5 hectare eetbaar landschap.
Paul is de creatieve timmerman van Frijlân. Hij is een echte optimist die uitdagingen als kansen ziet om nieuwe dingen te ontdekken. Zijn zelfgebouwde Tiny House is voorzien van werkbank, zelfgemaakte houten lepels en gitaren. Tijdens zijn vakanties trekt hij er graag op uit met zijn fiets en leeft hij nog minimalistischer uit een aantal fietstassen.
Creatieve klusser
“Ik ben Paul, ik ben 43 jaar en heb een prachtige dochter van zestien. Als ik mezelf moet omschrijven zou dat zijn als creatief, ik ben altijd opzoek naar nieuwe uitdagingen.” Zo is Paul bijvoorbeeld de drijvende kracht achter de Halloween Fright Night. Van verzamelende gebruikte materialen bouwt hij decors, maar ook bijvoorbeeld een tijdelijk onderkomen voor de varkens. “In mijn hoofd ben ik dan op zoek naar precies het passende stukje, als ik dat dan vind in de materialen die we hier hebben liggen, kan ik mijn geluk niet op!”
Terug naar Frijlân
Een aantal jaar geleden was Paul vrijwilliger bij Frijlân. “Dat was helaas op een bepaald moment niet meer te combineren met mijn werk en de opvoeding van mijn dochter. Ruim een jaar geleden ben ik nog eens terug gegaan om te kijken hoe het hier ging.” In deze periode bouwde Paul ook zijn eigen Tiny House in zijn loods waar vanuit hij ook zijn eigen bedrijf runde. “Toen ik weer op Frijlân kwam herkende ze me niet meer, het was natuurlijk ook al even geleden dat ik er voor het laatst was.” Irma, de initiatiefnemer van Frijlân, en Paul raakte in gesprek. “Ik vertelde mijn verhaal en er was direct weer een klik. Diezelfde avond zijn we samen wezen kijken bij mijn huisje en maakte we een plan om deze te verhuizen.”
Inmiddels woont Paul ruim een jaar in zijn Tiny House op Frijlân. Dat bevalt hem goed. “Ik zou niet anders meer willen, het leven is mooi zo, dichtbij de natuur. We zijn bezig met het herstellen van de natuur en er voor te zorgen dat meer mensen ervan kunnen genieten. Dat zij ook deze schoonheid mogen ervaren!”
Offgrid Tiny House
Het Tiny House van Paul heeft een bijzonder verhaal. Hij bouwde dit kleine huisje zelf van veelal tweedehands materialen zonder bouwtekening. “Het blijft bijzonder, om zo je eigen hut te bouwen. Ik heb gebruik kunnen maken van veel materialen die anders weggegooid zouden worden. Deze materialen spaarde ik al voordat ik wist wat ik er mee ging doen. Uiteindelijk zijn al deze materialen onderdeel geworden van mijn huis.” Een huis zonder tekening ontstaat niet zomaar, het bouwproces van Pauls huis was een reis van twee jaar.
Tijdens het bouwen startte ook het proces van minimaliseren, het afscheid nemen van spullen die nu niet meer in huis paste. “Het is heel prettig om met veel minder te leven. Je weet beter wat je hebt op deze manier! Mijn huis heeft precies de dingen die ik belangrijk vind, ik heb veel ramen dus kan heerlijk naar buiten kijken. Om me heen heb ik de spullen die me dierbaar zijn; een gitaar om muziek mee te maken, een radio om naar te luisteren. En natuurlijk mijn werkbank, ik ben altijd wel aan het klussen.”
Op Frijlân wordt in de Tiny Houses offgrid geleefd, dit betekent dat er geen aansluitingen zijn op de reguliere nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas of water. Voor Paul is dit een leuke uitdaging, zo maakte hij zijn eigen living machine. “Het principe van een composttoilet vind ik prachtig. Ik gebruik hierdoor heel weinig water. De urine wordt in een living machine gezuiverd, zo kan deze terugvloeien naar de aarde.” Ook stroom werkt net even iets anders in een offgrid Tiny House. “Ik heb een kleine accu en omvormer, daar red ik het gewoon mee. Soms is het natuurlijk wel aanpassen, zo had ik afgelopen winter twee weken geen stroom. Ook daar vind je wel je weg in. Mijn telefoon laadde ik bijvoorbeeld op andere plekken op. Een televisie of keukenapparaten heb ik niet.” In Pauls keuken vind je zelfs geen koelkast, hier houdt hij rekening mee met zijn boodschappen. Dingen die hij koopt kunnen buiten de koelkast worden bewaard. Wanneer het kouder wordt, is de buitenlucht Pauls natuurlijke koelkast.
Leven met de natuur
“Het meest bijzondere aan wonen op Frijlân is dat ik hier mensen vind met dezelfde gedachten als ik. We zijn bezig met het herstellen van de natuur en het maken van een eetbaar landschap. Dit soort processen kosten tijd. Gelukkig doet de natuur ook een hele hoop!” voegt Paul daar lachend aan toe. Veel in de buitenlucht zijn doet me goed. De vergezichten en de prachtige luchten ’s avonds bijvoorbeeld.
In een offgrid Tiny House leef je mee met de seizoenen. “In de zomer kan het een heel romantisch beeld zijn, maar in de winter, dan moet je echt uit het juiste hout gesneden zijn. Het is koud en door wind en weer moeten dingen gebeuren. Daar moet je wel tegenkunnen.” Paul vertelt dat afgelopen winter de temperatuur in huis min twee was. “Met de kachel aan is het gelukkig redelijk snel weer warm, maar je moet wel je bed uit met dit soort ijzige temperaturen. Dat is zeker niet voor iedereen.” Bij offgrid leven komen een hoop dingen kijken waar je in een rijtjeshuis geen rekening mee hoeft te houden. “Maar ik zou het niet willen missen”, voegt Paul daaraan toe.
Zelfbouw huis
Tijdens Open Huis Dagen worden de Tiny Houses opengesteld voor bezoek. Paul krijgt over zijn huis dan vaak talloze complimenten. “Het bouwen van het huis was echt een bijzonder proces. Veel mensen willen ook hun eigen huis bouwen maar weten niet waar te starten. Mijn advies is dan altijd: Maak het jezelf niet te moeilijk. Maak een simpele schets en probeer dingen uit. Als je klein wil wonen is het wel de moeite waard stil te staan bij je opberg ruimte,” voegt Paul daaraan toe.
“Denk ook goed na over waarom je bepaalde elementen wil toevoegen. Zo’n uitbouw op een schuin dak ziet er misschien wel mooi uit, maar het is niet altijd de meest praktische oplossing.” Tweedehands materialen zijn er in overvloed vertelt Paul, helemaal als je weet waar je moet zoeken. “Op marktplaats vind je bijvoorbeeld meer dan genoeg keukens. Zo vond ik een keuken met apparatuur voor €200, die apparatuur kon ik natuurlijk niet gebruiken en verkocht ik vervolgens weer aan een ander. Wanneer je aan het bouwen bent kan het ook handig zijn om dit te delen met anderen. Zo kunnen zij met je mee denken, wellicht hebben ze nog materialen over die je kan gebruiken. Op deze manier kan je beetje bij beetje je materialen verzamelen en kan je je huis voor een mooie prijs zelf bouwen.”
Niet alleen met het offgrid wonen leef je met de seizoenen, maar met het bouwen ook. “Wanneer je geen ruimte kunt huren, kan je het beste beginnen met het bouwen van de buitenkant van je huis in de zomer. Wanneer het weer dan slechter wordt, kan je je focussen op de binnenkant. Met een simpel bedje erin kan je er zo al redelijk snel in gaan wonen, en kan je beetje bij beetje je huis afmaken.”
Als timmerman heeft Paul veel ervaring met het werken met verschillende materialen. “Als leerjongen werd ik het diepe in gegooid: Probeer het maar werd er dan gezegd. Fouten maken hoort daarbij, daar leer je van.” Voor wie wellicht een minder ervaren klusser is heeft Paul ook een tip: “YouTube! Het staat vol met filmpjes waarin mensen klussen en dingen maken. Door daar naar te krijg je beter inzicht in hoe jij het ook kan doen.”
Samen voor de toekomst
“Het is gezellig hier, we hebben allemaal eenzelfde doel en eenzelfde gevoel. Naast het samen werken hier, eten we bijvoorbeeld ook vaak samen. Dat hoeft niet, maar als je wil staat er een bordje voor je klaar.” Naast de gezamenlijke ruimtes heeft iedere bewoner ook een eigen Tiny House, om even op te laden of alleen te zijn bijvoorbeeld. Het wonen in een community brengt ook uitdagingen met zich mee. “Net als in alle relaties is het ook hier belangrijk dat je over alles kunt praten, dat frustraties worden uitgesproken. Op deze manier kan je echt alles delen en kan je samen verder bouwen. Dat is niet altijd makkelijk.”
Het gezamenlijke doel zorgt bij de bewoners voor verbinding. “We hebben allemaal een gevoel bij de richting die we samen op willen. Dat is belangrijk anders kom je er niet. Samen een project als deze dragen kost veel tijd, je hart moet er dan ook wel echt inliggen. Het is meer dan alleen wonen op een mooie plek. Hiermee verschilt Frijlân van vele andere Tiny House projecten. Samen bouwen we hier aan een mooiere en groenere toekomst voor ons allemaal.”
Gelijkgestemde en gemeentes
Veel mensen dromen van alternatief wonen bijvoorbeeld in een Tiny House. Paul vertelt “begin alvast met mensen te praten. Verzamel gelijkgestemde om je heen, samen bereik je immers veel meer. Wanneer je nieuwe mensen uitnodigt, laat ze dan een tijdje meedraaien. Zo weet je precies wat je aan elkaar hebt!” Voor veel Tiny House projecten is de gemeente een belangrijke partner in de realisatie. “Gemeentes zouden kunnen faciliteren in het bieden van mogelijkheden voor mensen die anders willen leven. Burgers die bijvoorbeeld hun impact op de wereld willen verkleinen. Dit vergt tijd en gesprek. Gemeentes hebben stevige gesprekspartners nodig om dit te bereiken. Goed uitgewerkte plannen helpen hierbij te laten zien dat je serieus aan de slag wil.”
Leef jouw leven
Op de vraag waarom dit leven zo belangrijk voor hem is antwoord hij: “Ik hoop dat steeds meer mensen over het leven na gaan denken. Dat we steeds dichter bij de natuur gaan wonen, meer met de natuur samenwerken. Zelfs met alles wat we de natuur aandoen, laat de natuur ons nog steeds toe, dat vind ik bijzonder. Hoeveel mensen gaan naar bed zonder dat ze de sterren zien, of de storm die losbarst voelen. Dat is ongelofelijk zonde.” Paul voegt hier glimlachend aan toe; “De natuur is dan ook onderdeel van mijn lijfspreuk – iets waar ik naar leef: Leef jouw leven, je eigen leven, waar jouw gevoel ligt. Ben een tikkeltje eigenwijs, laat je niet leiden door geld, omarm de natuur, dan ben je rijk.” Wat ons betreft kan deze op een tegeltje aan de muur.