Frijlân is, als onderdeel van Stichting Permacultuur Friesland, opgezet om jou te inspireren in manieren van ecologisch leven. Je kunt hier komen ervaren en beleven, experimenteren en onderzoeken. Ons doel is om blijvende en voortdurende bewustwording op gang te brengen op het gebied van ecologisch en duurzaam wonen, leren en werken. De bewoners van Frijlân bouwen samen met jou deze bijzondere plek op, van een eetbaar landschap, offgrid community tot cultureel activiteitencentrum. Door tevens samenwerking te zoeken met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen zet Frijlân zich in voor een duurzame samenleving.

Ecologie
Frijlân wil het evenwicht in de natuur en de sociale cohesie herstellen en gebruikt daarvoor de tools van de Permacultuur. Leren van Nature is van levensbelang, voor de mens, de dieren en de aarde. Met de aanleg van een eetbaar landschap wordt een grote biodiversiteit nagestreefd, een landschap waar veel insecten, vogels, amfibieën en andere dieren zich thuis en veilig voelen.

Ook in de manier waarop gebouwd en gewoond wordt willen wij zorgdragen voor een goede samenwerking tussen mens en aarde. Doordat wij niet zijn aangesloten op nutsvoorzieningen, zoals stroom of riool, maakt dat wij ons nog meer bewust zijn van onze footprint. Zo gebruiken we bijvoorbeeld alleen maar producten die de balans in de natuur niet verstoren en gaan we bewust om met ons afval. We streven naar zoveel als mogelijk hergebruik van materialen en kopen graag lokaal wanneer mogelijk.

Sociaal
Als je hier langs komt of deelneemt aan een activiteit willen we graag dat je je thuis voelt. Thuis komen bij elkaar en in de natuur. De natuur kan je hierbij helpen. De bewoners van Frijlân dragen mede zorg voor een onderling open en helder contact. Op Frijlân komen veel gelijkgestemde mensen samen om te ontmoeten, te leren en te werken.

Bij Frijlân ben je onderdeel van een community – op een manier die bij jou past. Als vrijwilliger, bezoeker, gast of donateur. Je bent hier welkom precies zoals je bent en we nodigen je uit de dingen te doen waar je goed in bent en gelukkig van wordt. Door ruimte te maken voor het goede gesprek, vaak terwijl we werken in de natuur, verbinden en vertragen we – en kunnen we elkaar zien zoals we zijn.

Economie
Bewoners betalen huur waardoor Frijlân financieel zelfredzaam is. Hierdoor kan Frijlân low-budget draaien. Van giften en aanvullende inkomsten van bijvoorbeeld activiteiten betalen wij projecten als het opknappen van de boerderij en vergroenen van het landschap. De bewoners dragen hierin zorg voor de dagelijkse uitvoer, het bestuur van Stichting Permacultuur Friesland houdt koers op inhoud en financiën.

Voorbeelden van activiteiten zijn het verhuur van ruimtes voor creatieve vergaderingen of workshops. Voor een toegankelijk tarief kunnen verschillende ruimtes worden gehuurd. Maar ook bijvoorbeeld het organiseren van Open Huis Dagen, Excursies en informatieve en culturele activiteiten.

Er bestaat de mogelijkheid voor startende ondernemers om ruimtes te huren voor hun werkzaamheden. Denk hierbij aan kleine kunstenaars op zoek naar een atelierruimte, kruidenliefhebbers met zelfgemaakte producten of paddenstoelenkwekers. Zij betalen 10% van hun omzet aan de stichting, en hoeven verder geen huur te betalen voor de gebruikte ruimte. Ben je een startende ondernemer en wil je meer weten? Lees hier dan verder.

Missie:
Stichting Permacultuur Friesland groeit uit tot een inspirerende en veel bezochte broedkamer van permacultuur op ecologisch, sociaal en economisch gebied. Hierin is iedereen welkom bij te dragen op hun manier, richten we ons op inspiratie en educatie, en delen we onze lessen met de stad. Zo maken we iedere dag de wereld om ons heen een stukje mooier.

Scroll naar boven