Onze vrijwilligers zijn het kloppende hart van onze stichting. In deze serie delen wij hun bijzondere verhalen.

Lisa is vrijwilliger bij Stichting Permacultuur Friesland. In haar zoektocht naar vrijheid en verbinding kwam ze bij ons terecht. Met haar zachte kracht en organisatietalent maakt zij het verschil!

Leven vanuit je hart
Tijdens mijn studie verhuisde ik van een klein dorpje aan de Duitse grens naar Leeuwarden. In de loop van de jaren voelde ik me steeds vrijer en ontdekte ik steeds meer wat ik eigenlijk wil in mijn leven – zo kwam ik dus ook bij Stichting Permacultuur Friesland terecht!

Ik ben heel rationeel opgevoed, maar als volwassene durf ik mezelf nu steeds vaker de vraag te stellen: Wat wil ik en waar word ik gelukkig van? Mijn vrienden inspireren me hierin ook, veel van hen reizen of wonen op meer alternatieve wijze. Het maakt dat ik nadenk over wat vrijheid voor mij betekent en hoe dit er in mijn leven uit zou zien. Op deze manier kwam ik in aanraking met communities – samen leven met mensen met zelfde idealen, op een manier die echt bij je past. Dat spreekt me enorm aan.

Op een bepaald moment ging ik zelf verder op onderzoek uit en zocht ik online naar permacultuur en communities, zo kwam ik bij Stichting Permacultuur Friesland uit. Ik vond het spannend om hier naar toe te komen, maar direct toen ik aankwam voelde het zo warm en welkom. Er is een heel gemoedelijke sfeer, er moet niets maar er kan heel veel! Als vrijwilliger word je betrokken bij het maken van plannen en je input wordt ook echt op prijs gesteld.

De plek hier draagt bij aan het meer leven vanuit mijn hart. Toen ik hier kwam zat ik in grote veranderingen in mijn leven, ik had mijn baan opgezegd en was bezig met mijn eigen bedrijf op te zetten. Toen ik daarover vertelde tijdens vrijwilligersdagen voelde ik me gesupport in dat proces. Het maakt echt zo’n verschil als mensen je zien en je steunen. Met mijn bedrijf Geraakt probeer ik bij te dragen aan een stuk verzachting in de wereld en verbinding. Door middel van zachte aanraking, tactiel stimulering, een methode uit Zweden, help ik mensen weer terug in verbinding te brengen met zichzelf.

Verbinding in het groen
De vrijwilligersgroep bestaat uit heel uiteenlopende mensen, van jongeren tot gepensioneerden, mensen die reizen, maar ook mensen met kinderen. Ze hebben één ding gemeen: Ze houden allemaal van buiten bezig zijn! Het is heel erg leuk met hen te connecten. Ook de bewonersgroep van Frijlân bestaat uit zulke fijne mensen. Iedereen blijft heel dicht bij zichzelf, daardoor ontstaat er zo’n openheid om ook jezelf te zijn – en je welkom te voelen.

De werkzaamheden zijn divers wanneer we aan het werk zijn. Ik kwam hier zelf in het najaar en kijk er echt naar uit om nu weer alles te zien groeien. Aan de slag gaan met de moestuin en het voedselbos vind ik daarom erg leuk! Van takken zagen, tot rillen maken, zaaien en zaaiplannen maken. Ik ben echt iemand die houd van organiseren, dat kan hier gelukkig ook. Zo maakte ik onder andere het zaaiplan voor de kas op Oerfloed. Het inspireert me ook om hiermee bezig te zijn, ik krijg dan allemaal ideeën, waar anderen dan weer door geïnspireerd raken.

Hier zijn is voor mij echt een bevestiging en voorbeeld van dat het ook anders kan, dichterbij de natuur, offgrid en samen met andere mensen. Die voorbeelden mogen we wel wat meer hebben in de maatschappij. Ik voel me bij Stichting Permacultuur Friesland in verbinding – in verbinding met de mensen, de natuur, de vrijheid en creativiteit. Het maakt me echt heel gelukkig dit op deze manier te kunnen ervaren!

Voor als je twijfelt over vrijwilligerswerk
Het kan best spannend zijn om ergens naar toe te gaan waar je nog nooit bent geweest. Als ik je een tip mag geven is om niet te streng te zijn voor je zelf. Misschien twijfel je wel, of ben je bewust of onbewust bang dat er veel van je gevraagd gaat worden. Herinner je zelf er dan aan dat het vrijwillig is, je bent vrij om er te komen – en ook weer vrij om weer te gaan als het toch niets voor je is. Ik denk echt dat je jezelf tekort doet wanneer je niet zou gaan, dan zul je namelijk nooit weten of het iets voor je is!

Ben jij ook benieuwd geworden naar vrijwilligerswerk bij Stichting Permacultuur Friesland? Kom eens kennismaken! Meld je aan via info   @   frijlan.nl
Meer weten over Lisa en haar bedrijf Geraakt –neem eens een kijkje op haar Instagram

Scroll naar boven